Wednesday 10 June 2009

Šentjanževka - St. John's Wort

Prvi cvet šentjanževke letos - vsaj na mojem balkonu. Nisem si mogla kaj, pa sem jo malo nasadila v cvetlični lonec. Saj vem, da je ne bo dovolj za barvanje, je pa lepa in trpežna, prav primerna za vroč in vetroven balkon. The first flower of St. John's Wort this year - at least in my balcony. I just couldn't help planting it in a flower pot. Yes, I do know it won't be enough for any dyeing but it is beautiful and insensitive to the hot and windy conditions in my balcony.

Še preden je začela cveteti, sem pobarvala nekaj štren bele volne kontaktno, da sem dobila takole pisano volno. Prav privlačna sprememba od vseh prejšnjih enobarvnih nians! Before it started blooming I contact-dyed a couple of skeins of white yarn and obtained this multicolour result. An attracting variation of all previous single-colour skeins!

7 comments:

Sonja said...

Nikoli še nisem slišala, da bi se s šentjanževko dalo barvati volno. Torej bi se verjetno tudi blago,kajne? Všeč so mi neenakomerno pobarvani navitki volne, izdelki bodo prav gotovo super.

fontainefleurie said...

I do like your contact-dyeing outcomes - which plant did you use? Btw the vases looks very organic, the combination grey and yellow is great. xDorie

Ladka said...

Sonja, hvala za prijazen komentar. S šentjanževko se volna barva na več načinov in da več različnih barv, ne samo nians. Kakšen je rezultat, je odvisno od priprave volne (čimžanje), od dela rastline, ki se uporabi za barvanje in od dolžine (časa) barvanja. Barvala sem tudi svilo, bombaža pa še ne. Je pa za bombaž (in za svilo) priprava drugačna kot za volno.
Sliko štirih barv šentjanževke na volni sem objavila tudi na http://workingwithfelt.ning.com/profile/Ladka, po strani dol do My Photos. Posnetek je sicer bolj boren (z mobijem), ampak takrat še nisem imela fotoaparata.

Ladka said...

Hi, Dorie! I dyed with St. John's Wort, whole plants, before it started blooming.

Ladka said...

Hi, Karina! Thank you for stopping by my blog! I visited yours and like your Baba Yaga. Will stop there again :-)

Yvette said...

wow...beautiful
yvette

Ladka said...

Hi, Yvette, I'm glad you joined my blog!